ΚΡΑΣΙ ROBOLA PALIA ARMAKIA 2024 PETRAKOPOULOS WINES ΛΕΥΚΟ 750 ML 142012780

Παράδοση σε 4-6 μέρες

Από μια τόσο ευαίσθητη ποικιλία θα περίμενε κανείς ότι η εκδοχή με τα ελάχιστα θειώδη θα έχει μικρή διάρκεια στο χρόνο. Η πραγματικότητα όχι απλά διαψεύδει αλλά μάλιστα επιβραβεύει την επιμονή του οινοποιείου στους παλαιούς αμπελώνες και τις ελάχιστες παρεμβάσεις, παρουσιάζοντας εξέλιξη πραγματικά υπέροχη.
Η Ρομπόλα δικαίως αναφέρεται ως η κοντέσα του ιονίου. Την έφεραν στην Κεφαλονιά οι Βενετοί περί το 1500μΧ. Είναι ποικιλία ντελικάτη και πολύ ευοξείδωτη, ευαίσθητη σε ασθένειες και αρκετά ιδιόρρυθμη στην καλλιέργειά της, ενώ απαιτεί συνεχή εγρήγορση και λεπτούς χειρισμούς και κατά την οινοποίησή της. Αποτελεί από χρόνια τη βασικότερη ποικιλία της Κεφαλονιάς, με την ζώνη ΠΟΠ να βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους πρόποδες της οροσειράς του Αίνου και σε υψόμετρο 500-800μ. Στις ημιορεινές περιοχές της ζώνης και σε πλαγιές με πετρώδη, ασβεστολιθικά εδάφη και μεγάλες κλίσεις, η Ρομπόλα αναπτύσσει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού τον ευγενή της χαρακτήρα. Μέσα στη ζώνη της Ρομπόλας υπάρχουν μερικά ιδανικά αμπελοτόπια, όπως ορισμένες τοποθεσίες των περιοχών Φαγιάς και Λακομάτια, όπου η σύνθεση του πετρώδους εδάφους τους, η κλίση τους, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του αμπελώνα τους δημιουργούν ένα σπάνιο μικρόκλιμα με βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας για την ποικιλία. Σε αυτές της κακοτράχαλες και άγονες πλαγιές η καλλιέργεια της Ρομπόλας είναι κοπιαστική καθώς πραγματοποιείται αποκλειστικά χειρωνακτικά, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις της δεν ξεπερνούν τα 400-500 kg κάνοντας την καλλιέργειά της ακόμα πιο δύσκολη. Σε αυτά τα σπάνια και χαρισματικά αμπελοτόπια και με σωστή φροντίδα, η κοντέσα μας αναπτύσσει τα μέγιστα του ποιοτικού δυναμικού της, μεταμορφώνεται σε ντίβα και μας ανταμείβει με την μοναδικά υπέροχη φινέτσα της.
Ο Νίκος Πετρακόπουλος για πολλούς είναι ο οραματιστής πίσω από αυτά τα ιδιαίτερα, γεμάτα χαρακτήρα, κρασιά. Για αυτούς που έχουν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να επισκεφτούν το οινοποιείο και, πάνω από όλα, τους συγκλονιστικούς αμπελώνες, θα καταλάβουν κάτι διαφορετικό. Ο Νίκος βλέπει τον εαυτό του ως συνεχιστή οικογενειακής παράδοσης αιώνων, και ίσως ως διευθυντή ορχήστρας, μιας και έχει δημιουργήσει μια υπέροχη ομάδα πίσω από αυτές τις σπάνιες ετικέτες. Αρκετές από τις ετικέτες που θα δείτε παρακάτω παράγονται σε μερικές εκατοντάδες φιάλες και μόνο στις χρονιές που το σταφύλι κρίνεται ικανοποιητικής ποιότητας. Όλες οι ετικέτες όμως είναι συναρπαστικές, μοναδικές εκφράσεις του εκπληκτικού τόπου της Κεφαλονιάς.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά : | Μια πολύ καθαρή και τυπική έκφραση της ποικιλίας με τραγανή οξύτητα και έντονα ορυκτό χαρακτήρα. Τα παλαιά αμπέλια και το ιδιαίτερο μικρόκλιμα της περιοχής προσφέρουν γεμάτο σώμα και πολύ νόστιμο φρούτο. |
Ποικιλίες : | Ρομπόλα |
Τύπος κρασιού : | Οίνος λευκός, ξηρός, Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας |
% αλκοόλ : | 14 |
Μέγεθος φιάλης : | 750 ml |
Παραγωγός : | Petrakopoulos Wines |
Περιοχή : | Κεφαλονιά |
Σοδειά : | 2024 |
Α΅πελώνες : | Τα αμπέλια βρίσκονται σε εξαιρετικές περιοχές της ζώνης της Ρομπόλας: τον Φαγιά, τα Τρωϊαννάτα και λοιπές ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο 600-650m και σε πλαγιές με μεγάλες κλίσεις και έντονα ασβεστολιθικά εδάφη. Από την υπέροχη περιοχή του Φαγιά συμμετέχουν σχεδόν όλα τα διασωθέντα προφυλλοξηρικά αμπέλια της Ρομπόλας, μέσης ηλικίας 40 ετών, ενώ από τα Τρωϊαννάτα έχει επιλεγεί ένας υπέροχος αμπελώνας ηλικίας 15 ετών. Επιπλέον, μικρά, επιλεγμένα αμπελοτόπια διάσπαρτα σε άλλες ορεινές περιοχές της ζώνης, συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα και την έκφραση του κρασιού. Η απόδοση σε σταφύλι είναι πολύ χαμηλή, 400-500 Kg ανά στρέμμα, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη συμπύκνωση συστατικών στο φρούτο. |
Οινοποίηση : | Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι, σε μικρά τελάρα τις πρώτες πρωϊνές ή απογευματινές ώρες και μεταφέρονται στο οινοποιείο με φορτηγό ψυγείο για να αποφευχθούν φθορές και οξειδώσεις. Πριν την επεξεργασία τους τα σταφύλια ψύχονται σε θάλαμο για να διατηρηθεί καλύτερα το φρούτο. Η επεξεργασία ξεκινάει με αυστηρή διαλογή, απομακρύνοντας τα μη υγιή σταφύλια. Οινοποιείται μόνο ο μούστος φυσικής ροής, με ουδέτερες επιλεγμένες ζύμες, ήπιες μεθόδους και όσο πιο φιλικά και φυσικά, για να μπορέσει να εκφραστεί η ποικιλία και το terroir. Πραγματοποιείται κλασική λευκή οινοποίηση σε δεξαμενές μικρού όγκου (1-2 tn) χωρίς τεχνητά πρόσθετα βελτίωσης και διαύγασης. Ο φρέσκος οίνος ωριμάζει και σταθεροποιείται με 6μηνη παραμονή με τις οινολάσπες και εμφιαλώνεται αφιλτράριστος για την καλύτερη διατήρηση του χαρακτήρα του. |

Είδατε πρόσφατα
-
ΚΡΑΣΙ ROBOLA PALIA ARMAKIA 2024 PETRAKOPOULOS...
Περισσότερα -
ΚΡΑΣΙ GRAND VILLAGE 2021 GUINAUDEAU VIGNERONS...
Περισσότερα -
GEIL GOC316GB1866C9DC 16GB (2X8GB) DDR3 PC3-1...
Περισσότερα -
KONIG CABLE-236 S-ATA HOOKED DATA CABLE 1M
Περισσότερα -
TRUST 18821 70W PLUG-IN LAPTOP, TABLET & PHON...
Περισσότερα -
INTEL CORE I5-3350P 3.10GHZ LGA1155 - BOX
Περισσότερα -
ΛΙΚΕΡ BAILEYS IRISH CREAM (PET) 50 ML
Περισσότερα -
CABLEXPERT PC-186-VDE-3M POWER CORD (C13) VDE...
Περισσότερα -
SEAGATE ST3500312CS 500GB PIPELINE HD
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |