ΚΡΑΣΙ VINSANTO 20 ΕΤΩΝ 1991 ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ 500 ML 142003175

Εξαντλημένο
Χαρακτηριστικά: Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα. Έντονα, ευγενικά, φινετσάτα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων. Στόμα λιπαρό, γεμάτο, άψογα ισορροπημένο, με τη γλύκα και την οξύτητα σε πλήρη αρμονία και με κομψή, μακρά, σχεδόν ανεξίτηλη επίγευση.
Στον κυκλαδίτικο χώρο η παραγωγή γλυκών κρασιών από λιαστά σταφύλια αποτελούσε την κυριότερη παραδοσιακή οινοποιητική τεχνική. Ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, λόγω του ποικιλιακού πλούτου της αμπέλου, αλλά και της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης, η τεχνική αυτή έφτασε στο απόγειό της με τα εξαιρετικά λιαστά γλυκά κρασιά Vinsanto.
Από το 16ο αιώνα συναντάμε γραπτά κείμενα όπου περιγράφεται το κερδοφόρο εμπόριο της Σαντορίνης προς τη Ρωσία, βασισμένο στην ποιότητα και στη φήμη των Vinsanto αλλά και στη σπάνια ικανότητά τους να αντέχουν στο χρόνο.
Η διαδικασία παραγωγής του είναι επώδυνη, μακριά και δαπανηρή. Όταν όμως μετά από πολλά χρόνια ανοίγουν τα βαρέλια, εμφανίζεται το Vinsanto γλυκό, πολύπλοκο, ιδιαίτερο, πληθωρικό, εξαίρετο. Ένα σπάνιο κρασί.
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Ο Γεώργιος Αργυρός ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά Την σημαντική αλλαγή στο Κτήμα Αργυρού, την έφερε ο νυν ιδιοκτήτης του, Γιάννης Αργυρός, στον οποίον περιήλθε το οινοποιείο το 1974. Ο Γιάννης Αργυρός αύξησε την έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων σε 300 στρέμματα, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Ο αμπελώνας του Κτήματος Αργυρού είναι αυτόρριζος και βρίσκεται στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας, σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα. Η απόδοση του αμπελώνα είναι περίπου 350-500 Kg σταφύλια ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται 10-25 Αυγούστου.
Στο Κτήμα Αργυρού καλλιεργούνται και οινοποιούνται μόνο γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, όπως ασύρτικο, αθήρι, αηδάνι, μανδηλαριά, μαυράθηρο, μαυροτράγανο και βουδόματο. Παράλληλα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης αρχαίων και σπάνιων ποικιλιών του νησιού.
Οι προσπάθειες του Γιάννη Αργυρού χαίρουν αναγνώρισης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή του περιοδικού Wine & Spirits, που κατέταξε το Κτήμα Αργυρού μέσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για τις χρονιές 2005 και 2006.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά : | Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα. Έντονα, ευγενικά, φινετσάτα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων. Στόμα λιπαρό, γεμάτο, άψογα ισορροπημένο, με τη γλύκα και την οξύτητα σε πλήρη αρμονία και με κομψή, μακρά, σχεδόν ανεξίτηλη επίγευση. |
Ποικιλίες : | 80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι, 10% Αθήρι |
Τύπος κρασιού : | Γλυκό |
% αλκοόλ : | 14% |
Συνοδεύει : | Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως απεριτίφ ή ταιριάζει πολύ καλά με πούρο και με γλυκά με βάση το κακάο και τη σοκολάτα. |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος : | 6-8°C |
Μέγεθος φιάλης : | 750 ml |
Φύλαξη - Παλαίωση : | Δυνατότητες παλαίωσης: βαθιά παλαίωση |
Παραγωγός : | Κτήμα Αργυρού |
Οινοποίηση : | Λιάζεται για 6-7 μέρες. Παλαιώνει 5 χρόνια σε βαρέλι και ένα χρόνο σε φιάλη. |

Είδατε πρόσφατα
-
ΚΡΑΣΙ VINSANTO 20 ΕΤΩΝ 1991 ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ 500...
Περισσότερα -
ΑΓΚΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ
Περισσότερα -
ΠΟΔΗΛΑΤΟ CLERMONT 660 TRIBAL 24" ΜΠΛΕ
Περισσότερα -
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ BOSCH BSG6A110
Περισσότερα -
ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΥΧΟΣ
Περισσότερα -
ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ
Περισσότερα -
ΚΑΠΕΛΟ WILSON RUSH STRETCH WOVEN CAP ΜΑΥΡΟ
Περισσότερα -
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ADIDAS PERFORMANCE BTS CLASS 3 ΛΕΥΚΟ...
Περισσότερα -
ΣΛΙΠΑΚΙ BENETTON GIRL UNDER ΛΕΥΚΟ/ΡΟΖ 2ΤΜΧ (1...
Περισσότερα -
ΟΔΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |