ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ 108021600
Εξαντλημένο
Σύμφωνα με τον Περικλή, η υπέρτατη αρετή για μια καθωσπρέπει γυναίκα ήταν να μιλά ο κόσμος όσο το δυνατό λιγότερο για το πρόσωπό της, και οι αρχαίοι Έλληνες σεβάστηκαν σχολαστικά την αρχή αυτή αδιαφορώντας για τις γυναίκες ή εκτοπίζοντάς τες σε περιθωριακούς χώρους της λογοτεχνικής παραγωγής. Τότε πώς είναι δυνατό να συγγράψει κανείς βιογραφίες αρχαίων Ελληνίδων;
Το βιβλίο αυτό ξεκινά από αυτή την ερεθιστική πρόκληση και κερδίζει το στοίχημα: μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ξεδιπλώνονται βίοι όπου πρωταγωνιστούν ποιήτριες, ιέρειες, φιλόσοφοι και εταίρες, και οι οποίοι προκύπτουν από την υπομονετική συναρμογή των λιγοστών στοιχείων που οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς -οι άντρες δηλαδή- είχαν συμπεριλάβει στα έργα τους. Αποτέλεσμα είναι μια σειρά από γοητευτικά γυναικεία πορτρέτα: Μέλισσα, Σαπφώ, Θεανώ, Γοργώ, Ασπασία, Λυσιμάχη, Νέαιρα, Αρχίππη. Μέσα από τα πορτρέτα αυτά οι συγγραφείς των δοκιμίων προσπαθούν να ρίξουν φως και στις χιλιάδες συζύγους, θυγατέρες και μητέρες της αρχαίας Ελλάδας για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ κανείς.
Οι συγγραφείς του συλλογικού αυτού τόμου είναι από τις σημαντικότερες σύγχρονες φιλοσόφους: Nicole Loraux, Annalisa Paradiso, Claudia Montepaone, Στέλλα γεωργούδη, Claude Mosse, Ivana Savalli-Lestrade.
Είδατε πρόσφατα
-
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Περισσότερα -
Ο ΦΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Περισσότερα -
Η ΔΙΨΑ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Περισσότερα -
ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ
Περισσότερα -
Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περισσότερα -
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
Περισσότερα -
ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περισσότερα -
ΔΥΟ ΜΥΘΟΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
Περισσότερα -
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣ...
Περισσότερα -
ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Περισσότερα
|
Το καλάθι σας είναι άδειο |


