ΡΑΜΑΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 108124714

Παράδοση σε 4-6 μέρες

Στις μουσουλμανικές κοινωνίες σήμερα παρατηρείται μια επιστροφή στην πρακτική του ραμαντάν. Αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα σημάδι επανισλαμοποίησης, αλλά όμως δεν πρόκειται για μια απλή επιστροφή στην παράδοση. Διαμέσου της συνεχούς λειτουργίας της τελετουργίας είναι η εξέλιξη των μορφών της, η αλλαγή των τρόπων λειτουργίας της, η ανανέωση του λόγου της και η ερμηνεία της πίστης που βρίσκονται επί το έργον. Εκείνο που κάνει εντύπωση κατά την ανάγνωση των κεφαλαίων του βιβλίου, είναι η υπερβολική προσαρμοστικότητα μιας θρησκευτικής πρακτικής που είναι τα πάντα εκτός από άκαμπτη και ομοιόμορφη.
Το ραμαντάν παρουσιάζεται σε αυτό το βιβλίο ως ένα τελετουργικό της κοινωνικής αλλαγής, της πολιτισμικής καινοτομίας, της δημόσιας πολιτικής και μάλιστα της πολιτικής κινητοποίησης. Είναι εξίσου ένας χρόνος διαπραγμάτευσης μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε στην εικονογράφηση διαμέσου της εκλογικής χρησιμοποίησης του ευλογημένου μήνα στο Ιράν ή στην Τουρκία, στην εκμετάλλευσή του προς όφελος του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης στη Βοσνία ή στη χειραγώγησή του από τους δολοφόνους διαφόρων θρησκευτικοπολιτικών εξουσιών στην Αλγερία. Χωρίς βεβαίως να ξεχνούμε ότι δίνει την αφορμή για διαμάχες γύρω από τη μέτρηση της σελήνης μεταξύ των διαφόρων αρχών, ούτε και την αυξάνουσα ορατότητά του στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτή η ευκαμψία της τελετουργίας συνοδεύεται από την πολυσημία της: είναι μια έντονη στιγμή θρησκευτικής, πολιτικής και οικονομικής επένδυσης που επιτρέπει την κοινωνική διάκριση και την εξατομίκευση του θρησκευόμενου.
Αν προσθέταμε και το γεγονός ότι το ραμαντάν είναι ταυτόχρονα και ένα είδος αποκριάτικης γιορτής που εισάγει και κατευθύνει την αταξία και την παραβατικότητα, θα παραδεχόμασταν τότε, μαζί με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι δεν μπορούμε απλά να τον θεωρήσουμε ως μια καταναγκαστική νόρμα. Υπό την αιγίδα του, η σχέση του ανθρώπου με τον δημιουργό Θεό πάει μαζί με τη δημιουργία του κόσμου από τον άνθρωπο.

Εκδότης : | ΗΡΟΔΟΤΟΣ |
Σελίδες : | 296 |
ISBN : | 978-960-485-096-9 |
Σχήμα : | 15Χ24 |
Σειρά : | BALCANICA ET ORIENTALIA |
Μήνας έκδοσης : | Μάρτιος |
Έτος έκδοσης : | 2015 |

Είδατε πρόσφατα
-
ΡΑΜΑΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περισσότερα -
ΠΑΠΟΥΤΣΙ NIKE PICO 4 ΛΕΥΚΟ/ΜΩΒ (US:8C, EU:25)
Περισσότερα -
ΓΑΛΟΤΣΕΣ BE ONLY CORVETTE ΚΙΤΡΙΝΟ (EU:31)
Περισσότερα -
ΣΑΝΔΑΛΙ KICKERS SUMMERTAN 622389 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΓΚ...
Περισσότερα -
G.SKILL F3-10600CL8D-4GBHK 4GB (2X2GB) DDR3 P...
Περισσότερα -
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΙΟΣ
Περισσότερα -
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΣΚΟΠΡIΟΝΟ ΧΕΙΡOΣ EINHELL TE-CS 16...
Περισσότερα -
ΑΜΑΝΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ EVERLAST AMBRE TECH TEE ΜΑΥΡΗ...
Περισσότερα -
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΥΚΑΡΟΤΣΙ ΔΙΔΥΜΩΝ CASUALPLAY STWIN...
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |