Ο ΝΤΟΣΤΟΓΕΦΣΚΙ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΙΑ 108115917
Παράδοση σε 2-3 μέρες
Στη διάρκεια του πλούσιου και πολυτάραχου βίου του ο Φρόυντ δεν ασχολήθηκε μόνο με την κλινική ψυχανάλυση και τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και μελετών που έμελλε ν' αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε σήμερα τις ψυχικές ασθένειες, αλλά μελέτησε σε βάθος τη λογοτεχνία και το θέατρο. Σε πολλά κείμενά του ανέλυσε με τρόπο διεισδυτικό και πρωτότυπο κλασικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, θέλοντας να δείξει ότι πολλές από τις θεωρίες του επιβεβαιώνονταν από τη δράση και συμπεριφορά των ηρώων τους.
Εκτός από το κλασικό πλέον δοκίμιο που φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Ο Ντοστογέφσκι και η πατροκτονία», όπου ο Φρόυντ επιχειρεί να ψυχαναλύσει τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα και να προσεγγίσει ερμηνευτικά το κορυφαίο του μυθιστόρημα, Αδερφοί Καραμάζοφ, ο παρών τόμος περιέχει άλλα τέσσερα σημαντικά δοκίμια για τη λογοτεχνία, μέσω της οποίας ο Φρόυντ θέλησε να στηρίξει και να δικαιώσει τις δικές του ψυχαναλυτικές θεωρίες και εμμονές.
Με εξαίρεση το πρώιμο δοκίμιο «Ψυχοπαθείς χαρακτήρες επί σκηνής», το οποίο γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 1905 ή στις αρχές του 1906, αλλά εκδόθηκε μετά θάνατον, τα άλλα τρία δοκίμια του τόμου, «Το εφήμερο», «Ορισμένοι χαρακτήρες ιδωμένοι μέσα από την ψυχαναλυτική εργασία» και «Μια παιδική ανάμνηση από την αυτοβιογραφία του Γκαίτε», γράφτηκαν κατά τη δεκαετία του 1910 και αποτελούν σημείο αναφοράς στο έργο του. Σε αυτά ο Φρόυντ καταπιάνεται με διάφορες πτυχές της ψυχανάλυσης και μας προσφέρει ένα σπάνιο και πνευματώδες ψυχογράφημα ιστορικών χαρακτήρων αλλά και μια de profundis ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, όπως ο Μακμπέθ, ο Ριχάρδος Γ' και ο 'Αμλετ του Σαίξπηρ, το Ρόσμερσχολμ του Ίψεν, η Εμίλια Γκαλόττι του Λέσσινγκ, καθώς και ο Αίας και ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή.
| Εκδότης : | ΠΑΤΑΚΗ |
| Μετάφραση : | ΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ |
| Σελίδες : | 200 |
| ISBN : | 978-960-16-4645-9 |
| Σειρά : | ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ |
| Μήνας έκδοσης : | Φεβρουάριος |
| Έτος έκδοσης : | 2014 |
Είδατε πρόσφατα
-
Ο ΝΤΟΣΤΟΓΕΦΣΚΙ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΙΑ
Περισσότερα -
ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ BIANCA 1462
Περισσότερα -
ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ
Περισσότερα -
ΣΕΤ ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΘΗΚΗ ΜΟΝΗ NAF NAF BOHEME C05 ΚΑΦ...
Περισσότερα -
ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ REUTERS
Περισσότερα -
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ
Περισσότερα -
ΜΝΗΜΗ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΤΟΚΟΛΛΗ 1922-2022
Περισσότερα -
ΣΕΤ ΜΑΞΙΛΑΡΟΘΗΚΕΣ KENTIA GRACY 42A (2ΤΜΧ)
Περισσότερα -
ΡΙΧΤΑΡΙ ΔΙΘΕΣΙΟ DAS HOME THROWS LINE 142 ΜΠΛΕ...
Περισσότερα -
ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ EUROLAMP 300-41351
Περισσότερα
|
Το καλάθι σας είναι άδειο |


