ΚΡΑΣΙ CUVEE NYKTERI ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ 2019 ΛΕΥΚΟ 750ML 142010525

Εξαντλημένο
Χρώμα λαμπερό κίτρινο, λεμονί, με πράσινες ανταύγειες. Μεγάλη ένταση τεράστια ορυκτότητα, αρώματα εσπεριδοειδών και ώρι΅ων πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα γεμάτο, πλούσιο, με τραγανή οξύτητα και πολύ μακρά επίγευση με έντονη ορυκτότητα.
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Ο Γεώργιος Αργυρός ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά Την σημαντική αλλαγή στο Κτήμα Αργυρού, την έφερε ο νυν ιδιοκτήτης του, Γιάννης Αργυρός, στον οποίον περιήλθε το οινοποιείο το 1974. Ο Γιάννης Αργυρός αύξησε την έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων σε 300 στρέμματα, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Ο αμπελώνας του Κτήματος Αργυρού είναι αυτόρριζος και βρίσκεται στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας, σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα. Η απόδοση του αμπελώνα είναι περίπου 350-500 Kg σταφύλια ανά στρέμμα και ο τρύγος πραγματοποιείται 10-25 Αυγούστου.
Στο Κτήμα Αργυρού καλλιεργούνται και οινοποιούνται μόνο γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, όπως ασύρτικο, αθήρι, αηδάνι, μανδηλαριά, μαυράθηρο, μαυροτράγανο και βουδόματο. Παράλληλα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης αρχαίων και σπάνιων ποικιλιών του νησιού.
Οι προσπάθειες του Γιάννη Αργυρού χαίρουν αναγνώρισης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή του περιοδικού Wine & Spirits, που κατέταξε το Κτήμα Αργυρού μέσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου για τις χρονιές 2005 και 2006.

Ποικιλίες : | Ασύρτικο |
Τύπος κρασιού : | Ξηρός Λευκός |
% αλκοόλ : | 13.8% |
Συνοδεύει : | Ψάρια, Μαλάκια & οστρακοειδή, Αρνί, Κατσίκι |
Φύλαξη - Παλαίωση : | 15-20 έτη |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος : | 8-10°C |
Μέγεθος φιάλης : | 750 ml |
Παραγωγός : | Κτήμα Αργυρού |
Οινοποίηση : | Ασύρτικο 100%. Για το νυχτέρι αυτό τρυγήθηκαν αμπέλια ηλικίας τουλάχιστον 150 ετών, στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης με απόδοση 170κιλών το στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σε βαθιά ωριμότητα του φρούτου (late harvest) 20 ημέρες μετά από την τυπική ημερομηνία τρύγου. Ζύμωση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 3 εβδομάδες και για 12 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες, το 64% σε μεγάλα γαλλικά δρύινα βαρέλια 500l, το 25% σε μικρά γαλλικά 225l και το υπόλοιπο σε οβάλ ανοικτούς οινοποιητές 12 hl, με συχνό batonnage. |

Είδατε πρόσφατα
-
ΚΡΑΣΙ CUVEE NYKTERI ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ 2...
Περισσότερα -
ΜΟΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ARDES AR1F19
Περισσότερα -
ΒΟΤΚΑ BALTIC CRYSTAL 700 ML
Περισσότερα -
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΑΤΑΣ KONG
Περισσότερα -
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ASICS GEL-CUMULUS 17 ΜΑΥΡΟ (USA:13, ...
Περισσότερα -
ΣΟΡΤΣ NIKE FULL FLEX 2-IN-1 ΚΟΚΚΙΝΟ (S)
Περισσότερα -
MOBILE SUITE GUNDAM : TARGET IN SIGHT
Περισσότερα -
ΣΕΤ ΚΟΥΖΙΝΑΣ NEF NEF TOO GOOD 3ΤΜΧ
Περισσότερα -
VGA GIGABYTE GEFORCE GT 710 2GB GDDR5 64 BIT ...
Περισσότερα -
DUNE Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΤΡΕΙΔΩΝ ΤΟΜΟΣ Α
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |