ΚΡΑΣΙ OREMUS TOKAJ ASZU 5 PUTTONYOS 2016 TEMPOS VEGA SICILIA ΛΕΥΚΟ 500 ML 142011867

Παράδοση σε 4-6 μέρες

Τα Tokaji 5 Puttonyos (που τεχνικά πρέπει να έχουν σάκχαρα άνω των 120g/l) είναι πιθανότατα τα πιο κλασικά Tokaji – έχουν μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της γλύκας του σταφυλιού και των ‘σκληρών’ χαρακτηριστικών του κρασιού και συγκεκριμένα μεταξύ της οξύτητας και των τανινών. Μπορεί να παλαιώσει για δεκαετίες και συνεπώς είναι υπέροχο κρασί γενεθλίων...
Το Oremus ήταν αρχικά αμπελοτόπι, ένα από τα πιο γνωστά της περιοχής του Tokaj. Αν και υπάρχουν αναφορές στο Oremus από τις αρχές του 16ου αιώνα, η πριγκιπική οικογένεια των Rakoczi το έκανε κορωνίδα της περιουσίας της το 1616. Αρκετούς αιώνες και αρκετά πολιτεύματα μετά, το 1993, η οικογένεια Alvarez αγοράζει το Oremus και δημιουργεί εκεί ένα πανέμορφο, καινούργιο οινοποιείο. Έτσι, ο Ισπανικός θρύλος συνάντησε το κρασί-θρύλο των Τσάρων. Εξάλλου, η υπομονή είναι ξεχωριστή ικανότητα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μας. Oremus στα Λατινικά σημαίνει "ας προσευχηθούμε". Σίγουρα ο νονός είχε δοκιμάσει τα κρασιά αυτού του τόπου όταν του ήρθε η ιδέα... Tokaj είναι η περιοχή. Tokaji είναι τα κρασιά της. Furmint και Harslevelu είναι οι ποικιλίες της.
O τρύγος αρχίζει με την συλλογή άθικτων τσαμπιών που γίνονται ξηρό λευκό κρασί. Λίγα τσαμπιά αφήνονται στο αμπέλι για να προσβληθούν από Βοτρύτη (βλ. Sauternes) και να γίνουν σταφύλια Azsu. Μετά, αρχίζει η δεύτερη φάση του τρύγου. Tα Aszu μαζεύονται ρόγα - ρόγα σε δοχεία 25 κιλών, τα Puttonyos. Αυτά τα δοχεία αδειάζονται σε βαρέλια 136 λίτρων, τα gonci, που περιέχουν το ξηρό κρασί. Αν προστεθούν τρία δοχεία σ'ένα βαρέλι, έχουμε κρασί Aszu 3 Puttonyos με περίπου 60gr/lt σάκχαρα. Τα ανάλογα γίνονται για τα 4, 5, και 6 Puttonyos, όπου έχουμε αντίστοιχα 90, 120 και 150 gr/lt σακχάρων. Από 7 Puttonyos και πάνω έχουμε τα Aszu Eszencia, με 180+ gr/lt. To Eszencia είναι ο χυμός των Aszu που βγαίνει από την πίεση του ίδιου τους του βάρους καθώς αυτά στοιβάζονται. Με 600+ gr/lt (!!!) σάκχαρα και το πολύ 5% αλκοόλ, το Eszencia κερδίζει τον τίτλο του πιο ακριβού, αλλά και μακρόβιου, σιροπιού του κόσμου...

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά : | Κεχριμπαρένιο χρώμα. Θαυμάσια αρώματα μελιού και φρούτων. Η οξύτητα στον ουρανίσκο αποτελεί καλή ένδειξη του εξαιρετικού δυναμικού παλαίωσης. |
Τύπος κρασιού : | Οίνος Γλυκύς Λευκός, Minosegi Bor Tokaji |
Γλυκύτητα : | Γλυκό |
% αλκοόλ : | 11.5 |
Φύλαξη - Παλαίωση : | Πίνεται από τώρα, αλλά μπορεί και να παλαιωθεί μέχρι και για 40 έτη αν αποθηκευτεί στις ιδανικές συνθήκες (12-14oC και 60% σχετική υγρασία). |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος : | 10oC |
Ποικιλίες : | Furmint, Harslevelu, Zeta, Sargauskotaly |
Αμπελώνες : | Αμπελώνας 91 εκταρίων, με 5660 φυτά/εκτάριο, σε υψόμετρο 200 μέτρων. |
Οινοποίηση : | Συγκομιδή με το χέρι, εκχύλιση για 12-24 ώρες, απαλή πίεση σταφυλιών, ζύμωση σε νέα Ουγγρικά δρύινα βαρέλια, μια αργή διεργασία που μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα. 2-3 χρόνια ωρίμασης σε δρύινα βαρέλια και άλλα 2-3 χρόνια παλαίωσης στη φιάλη, πριν βγουν στην αγορά |
Μέγεθος φιάλης : | 750 ml |
Σοδειά : | 2016 |
Παραγωγός : | Tempos Vega Sicilia |
Περιοχή : | Tokaj, Ουγγαρία |

Είδατε πρόσφατα
-
ΚΡΑΣΙ OREMUS TOKAJ ASZU 5 PUTTONYOS 2016 TEMP...
Περισσότερα -
CREATIVE T3250W WIRELESS 2.1 BLUETOOTH WIRELE...
Περισσότερα -
EK WATER BLOCKS EK-FC TERMINAL QUAD SEMI-PARA...
Περισσότερα -
ΚΡΑΣΙ DOMINIO DEL AGUILA RESERVA 2018 ΕΡΥΘΡΟ ...
Περισσότερα -
COOLERMASTER RR-ACC-1366-GP LGA1366 SOCKET RE...
Περισσότερα -
KINGSTON DTSE9H/64GB DATATRAVELER SE9 64GB AL...
Περισσότερα -
LANBERG PATCHCORD CAT.6 10M GREEN
Περισσότερα -
ΚΡΑΣΙ BOURGOGNE ROUGE MEO-CAMUZET 2015 ΕΡΥΘΡΟ...
Περισσότερα -
ΚΑΡΑΦΑ BARBARESCO ΥΨΟΥΣ 34 ΕΚ. - 0,7 ΛΙΤΡΩΝ
Περισσότερα -
ASROCK M.2 WI-FI KIT FOR DESKMINI 310
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |