Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά |
Τα κρασιά του Cos ανεξάρτητα από τις διαφορετικές χρονιές διατηρούν ένα μοναδικό χαρακτήρα που όταν το κρασί είναι νεό διακρίνεται για την ένταση στη δομή και την έντονη φρουτώδη χροιά, στην παλαίωση διακρίνουμε αρωματική πολυπλοκότητα. Η παλαίωση μπορεί να είναι ακόμη και 30 ετών ενώ σήμερα μπορούμε να πιούμε και κρασιά άνω των 100 ετών! Το κρασί του 2003 έχει χρώμα κόκκινο βαθύ ρουμπίνη. Στη μύτη έχουμε αρώματα μπαχαρικών, και μαύρης σταφίδας. Πολύ ισορροπημένο και αφροδισιακό! |
Ποικιλίες |
Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 27%, Cabernet Franc 1% και Petit Verdot 2% |
Γλυκύτητα |
Ξηρός |
% αλκοόλ |
12,5% |
Φύλαξη - Παλαίωση |
Η παλαίωση 10-30 έτη, με δυνατότητες ακόμη και 100 ετών. Μπορεί να καταναλωθεί από το 2010 έως το 2033. |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος |
Ιδανική θερμοκρασία 16 - 18°C |
Μέγεθος φιάλης |
750 ml |
Σοδειά |
2003 |
Περιοχή |
Saint Estephe |
Αμπελώνες |
Τα κτήματα του πύργου έχουν έκταση 70 εκταρίων και είναι διάσπαστα σε 30 διαφορετικά σημεία. Η μέση ηλικία των αμπέλων που χρησιμοποιούνται για το πρώτο κρασί του πύργου είναι άνω των 35 ετών με τα νεότερα άνω των 20 ετών. Το μικρό κλίμα της περιοχής εξαρτάται από τον ποταμό Gironde όπου δεν επιτρέπει απότομες καιρικές αλλαγές καθώς και από τον Ατλαντικό ωκεανό που βρίσκεται δυτικά του πύργου. |
Οινοποίηση |
Η διαδικασία της οινοποίησης υιοθετεί χαρακτηριστικά της σοδειάς και του εδάφους. Επιλεκτική διαλογή, προσεκτική πίεση των σταφυλιών και ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης είναι παράμετροι που επιτρέπουν την ωρίμανση των τανινών και τη διατήρηση των φρουτώδων αρωμάτων. Η ωρίμανση γίνεται σε νέα βαρέλια. Στην διαδικασία της ωρίμανσης διακριτικά αποκαλύπτονται τα αρώματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η αίσθηση του ξύλου. Η εμφιάλωση πραγματοποιείται την άνοιξη στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πύργου. Πριν πωληθούν περιτυλίγονται με λευκό χαρτί και τοποθετούνται σε ξυλοκιβώτιο. |