Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 108202854

Παράδοση σε 2-3 μέρες

Η ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει μέσο κοινωνικής ένταξης ατόμων που έχουν μεταναστεύσει ή βίαια εκτοπιστεί, ακόμη και να παρέχει μεγάλο ποσοστό ελευθερίας στις γνωστικές τους διεργασίες. Συγκεκριμένα,
«Αισθάνεσαι ότι σε θεωρούν φοιτητή, πράγμα που σου δίνει μία καινούρια ταυτότητα. Είσαι περήφανος που είσαι φοιτητής. Παύεις να θεωρείς τον εαυτό σου πρόσφυγα, ξέρεις. Και μπορείς να συμμετέχεις στην κοινωνία, να μιλάς στον κόσμο. Βρίσκεις κοινωνικές δραστηριότητες πέραν του πανεπιστημίου, επεκτείνεις το δίκτυό σου… μιλάς με άλλους ανθρώπους όχι μόνο για να αποκτήσεις γνώσεις, αλλά και για την κοινωνική συναναστροφή αυτή καθαυτή. Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, αρκεί να μιλήσεις στον κόσμο και συνειδητοποιείς ότι έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ματαιώσεις. Αρα, δεν υπάρχει τίποτε θετικό.»
(Y.F.M., μαρτυρία φοιτητή στο έργο του Medeiros, 2016)
Παρ’ όλ’ αυτά, η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση δεν θωρείται απαραιτήτως δικαίωμα και, ως πολιτική, δεν είναι αδιαχώριστη από το κοινωνικό- πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου διενεργείται. Οι εθνικές πολιτικές προς τα εκτοπισμένα άτομα μπορεί να είναι/θεωρούνται φιλόξενες και συμπεριληπτικές σε κάποιες χώρες, ενώ σε άλλες απορριπτικές, αμυντικές και αποκλεισμού.
Στο παρόν βιβλίο αναλύονται τα ζητήματα που αφορούν τη χάραξη και διαχείριση εκπαιδευτικών πολιτικών, όπως αυτά ανακύπτουν με την εισροή των διαφόρων νέων πληθυσμών σε διάφορες χώρες. Σε κάθε πλαίσιο υπάρχουν και διαφορετικά διλήμματα. Στα κεφάλαια του βιβλίου παρατίθενται εμπειρικές έρευνες διενεργηθείσες στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Αναλύεται κριτικά ο ρόλος των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην παροχή ισότιμης πρόσβασης εκπαίδευσης στους/στις πρόσφυγες, αλλά και οι συγκεκριμένες δυναμικές και πολιτικές, οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές και ευκαιρίες που διατίθενται στους πληθυσμούς αυτούς για την πρόσβαση αυτή (Arar et al., 2018• Dryden-Peterson & Giles, 2010• Streitwieser et al.,2018• Waite, 2016). Στην πλειοψηφία των χωρών, οι ηγέτες/ηγέτιδες στο πεδίο της εκπαίδευσης είναι σε θέση να επιφέρουν προσαρμογές και τροποποιήσεις εντός των ιδρυμάτων και ενίοτε, παρά τις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές, μπορούν να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση σε πρόσφυγες φοιτητές/ήτριες. Ωστόσο, το ζήτημα της δίκαιης και κατάλληλης υποστήριξης προς τους/τις πρόσφυγες παραμένει ασαφές και σύνθετο, δεδομένης της ένδειας συμπεριληπτικών και ενταξιακών πολιτικών.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση με πρακτικές και πολιτικές που αναλύονται, είτε προς αποφυγή, είτε εμπνέοντας, όσον αφορά το Ελληνικό πλαίσιο.

Είδατε πρόσφατα
-
Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕ...
Περισσότερα -
ΚΟΥΤΑΛΑ ΣΑΛΤΣΑΣ BRABANTIA ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΜΑΥΡΟ
Περισσότερα -
ΛΕΥΚΟΣ ΑΜΦΟΡΕΑΣ
Περισσότερα -
JUNIO - ESTHER GILI EDUCA 1000 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Περισσότερα -
KINGSTON DT310/256 DATA TRAVELER 310 256GB
Περισσότερα -
T-SHIRT JACK & JONES JJESPLIT 12164972 ΜΑΥΡΟ ...
Περισσότερα -
ΣΟΡΤΣ RUSSELL ATHLETIC TRACKS SHORTS ΜΠΛΕ ΣΚΟ...
Περισσότερα -
FEST ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 22/ 5L ARTIA ΙΝΟΧ 18/10
Περισσότερα -
ΠΑΠΟΥΤΣΙ NIKE TANJUN PRINT ΜΑΥΡΟ (USA:2C, EU:...
Περισσότερα -
ASUS VW22AT 22'' LCD MONITOR/BUILT-IN SPEAKER...
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |