ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ CONFITEOR 108148110
Παράδοση σε 2-3 μέρες
Εικάζω πως δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο αρχίζει με τον Αντριά να περπατά στους "βρεγμένους δρόμους της Βαλκάρκα" (11) και τελειώνει με τις φράσεις: "'Ανοιξα την τηλεόραση και ο παρουσιαστής του μετεωρολογικού δελτίου, με νυσταγμένο ύφος, με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία θα πέσει απότομα και θα σημειωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις" (703). Μήπως έρχεται ένας νέος Κατακλυσμός για να εξολοθρεύσει την παγκόσμια πλέον βαρβαρότητα που επιβάλλει στους λαούς η κυριαρχία των χρηματαγορών; "Οι λαοί υποφέρουν από κάποια μοιραία πολιτική ασθένεια", γράφει ο Βίκο.
Τα άνθη του Κακού εξακολουθούν να θεριεύουν. Η ιδεολογία του ναζισμού εκλέγει τώρα στην Ευρώπη κυβερνήσεις. Εκατομμύρια ανθρώπων περιπλανώνται τώρα ανέστιοι λόγω ψυχρά υπολογισμένων κατακτητικών πολέμων. Η απάντηση στο γιατί της μικρής Αμέλια δεν δόθηκε. Η απορία παραμένει.
Διαβάζοντας όμως τον Βίκο, κατάλαβα πως η σύνδεση της αφηγηματικής δομής με τον εννοιολογικό καμβά στο "Confiteor" βρίσκεται ακριβώς στην πράξη της συγγραφής του. Γιατί η λογοτεχνία, όπως και η τέχνη, "είναι μια δυναμική γραμμή, που ξεκινά απ' τις σπηλιές της χαράδρας της Βαλτόρτα και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού εξακολουθεί να υπάρχει η ανθρωπότητα" (448). Η θέση αυτή δικαιώνει και τη γραφή της ποίησης μετά το ’ουσβιτς. Στο χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, μπροστά στην ανοιχτή, χαίνουσα προοπτική μιας νέας εποχής βαρβαρότητας, το ανείπωτο θα περιμένει πάντα την έκφρασή του.
Είδατε πρόσφατα
-
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ CONFITEOR
Περισσότερα -
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ
Περισσότερα -
THE ISLAND
Περισσότερα -
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΑΟΥΑΡΝΤΣ ΕΝΤ
Περισσότερα -
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Περισσότερα -
ADOBE PHOTOSHOP CS3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ
Περισσότερα -
ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Περισσότερα -
Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΑΧΝΟΥΛΑ-ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Περισσότερα -
ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Περισσότερα -
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ UNIX
Περισσότερα
|
Το καλάθι σας είναι άδειο |


