ΧΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 108054308

Παράδοση σε 2-3 μέρες

Η χημεία των πολυμερών είναι μία σχετικά νέα επιστήμη, αφού το πρώτο συνθετικό πολυμερές, ο βακελίτης, παρασκευάστηκε από τον Leo Baekeland το 1907, ενώ η έννοια του μακρομορίου προτάθηκε από τον Hermann Staudinger το 1926. Από τότε χρειάστηκαν άλλες δύο δεκαετίες για να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους τους ενασχολούμενους με τα πολυμερή η έννοια αυτή και μόλις το 1947 η Χημεία των πολυμερών ενώσεων καθιερώθηκε ως ξεχωριστός κλάδος της Χημείας.
Η νέα λοιπόν Επιστήμη έχει σήμερα να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο αναφέρεται στη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ακαδημαϊκούς κυρίως, για την καθιέρωση της διδακτέας ύλης τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το δεύτερο σχετίζεται με το πρώτο, αφού εκεί που φαίνεται ότι έχει παγιωθεί η άποψη για μία συγκεκριμένη ύλη, νέα ύλη πολλαπλάσια σε όγκο εμφανίζεται στα 100 και πλέον περιοδικά που δημοσιεύουν πρωτότυπες εργασίες στον επιστημονικό αυτό χώρο. Είναι φανερό λοιπόν, ότι πρόκειται για μία επιστήμη που τροφοδοτεί με ιδέες, αλλά κυρίως με νέα, έξυπνα, πρωτοποριακά υλικά πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι με τη σειρά τους μελετούν τα υλικά αυτά και τα προωθούν προς τις αξιοθαύμαστες εφαρμογές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της American Chemical Society, σήμερα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πάνω από το 50% των Χημικών και Χημικών Μηχανικών, καθώς επίσης ένας μεγάλος αριθμός Φυσικών και Μηχανολόγων Μηχανικών και σχεδόν όλοι οι επιστήμονες και τεχνικοί που εμπλέκονται με τα υλικά, ασχολούνται με τα πολυμερή, τα οποία αποτελούν ίσως την σημαντικότερη κατηγορία των προηγμένων υλικών.
Ήταν λοιπόν κοινή πεποίθηση των συγγραφέων εδώ και πολύ καιρό, ότι θα έπρεπε να γραφεί ένα βιβλίο επικεντρωμένο στο χώρο της Χημείας πολυμερών. Έτσι επτά χρόνια μετά την εμφάνιση του συγγράμματος «Σύνθεση και Χαρακτηρισμός Πολυμερών», έρχεται το βιβλίο αυτό να καλύψει μία ανάγκη. Η ανάγκη αυτή αναφέρεται στην αναγνώριση της «Μακρομοριακής Χημείας ή Χημείας πολυμερών» ως του τρίτου υποχρεωτικού μαθήματος μετά την Ανόργανη και την Οργανική Χημεία στα Χημικά Τμήματα της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα, ένα σημαντικό μέρος των αποφοίτων Χημικών να μην γνωρίζει έστω και τις βασικές αρχές της Χημείας των μεγάλων μορίων. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ακόμη και πριν 40 χρόνια οι «κάποιας ηλικίας σημερινοί συνάδελφοι» έπαιρναν κάποιες γνώσεις μακρομοριακής χημείας μέσα από το μάθημα της Οργανικής Χημείας, που και αυτές δεν δίνονται σήμερα, λόγω της φυσιολογικής διόγκωσης της ύλης και του μαθήματος αυτού.

Είδατε πρόσφατα
-
ΧΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |