ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΙΔΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 1896 108046440
Εξαντλημένο
Το 1896 ζητήθηκε από τον Ροΐδη να γράψει κείμενα για την πόλη που φιλοξενούσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για κείμενα δημοσιογραφικά στα οποία ωστόσο διακρίνουμε το απαράμιλλο ύφος και την καυστική σάτιρα του αιρετικού συγγραφέα.
Ο Ροΐδης περιδιαβάζει την πόλη και παρατηρεί την καθημερινή ζωή των κατοίκων της με μάτι διεισδυτικό και απροκατάληπτο. Η ανάγνωση της πόλης αποκαλύπτει μιαν άλλη πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που απαιτούσε η εθνική υπερηφάνεια με αφορμή τη διοργάνωση των Αγώνων από τη μικρή και φτωχή Ελλάδα.
Είναι αλήθεια ότι η δυσφορία για την πόλη που ζούμε κρύβει συχνά την τρυφερή εξάρτησή μας από αυτή και την απεριόριστη ανοχή μας στις προδοσίες της. Γιατί μια πόλη δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει το μάτι και διακινεί η καθημερινότητα, είναι ένα βαθύτερο και κρίσιμο «κατοικείν», το οποίο θεμελιώνει το μύθο του βίου και συντηρεί τη διάρκεια της μνήμης. Για πολλούς η Αθήνα ήταν και είναι η πόλη των ονείρων ακόμα και όταν την απαρνούνται, για άλλους είναι η μαγική πόλη που έχασαν και από τότε μάταια αναζητούν.
Είδατε πρόσφατα
-
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΙΔΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΟΛΥ...
Περισσότερα -
ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Περισσότερα -
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΜΑΞΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Περισσότερα -
ΑΘΩΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ
Περισσότερα -
ΜΠΟΥΦΑΝ BLUE SEVEN 895504 ΜΠΛΕ/ΠΡΑΣΙΝΟ (92ΕΚ....
Περισσότερα -
ΦΩΝΑΞΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Περισσότερα -
ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΖΗΣΕ
Περισσότερα -
JAIME 3 CAHIER
Περισσότερα -
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΦΤΑ
Περισσότερα -
ΠΑΝΤΟΦΛΑΚΙΑ ROBEEZ BEACH SUMMER 607780 ΜΠΡΟΝΖ...
Περισσότερα
|
Το καλάθι σας είναι άδειο |


