Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΝΗΣ 108037110

Εξαντλημένο
Ο Ματσούο Κινσάκου Μπασό (1644-1694) και ο Γιατάρο Κογιαμπάσι Ίσσα (1763-1827) είναι οι δύο μεγάλοι αναγνωρισμένοι δάσκαλοι του χαϊκού, του κλασικού αυτού ιαπωνικού ποιήματος που συντίθεται με δεκαεπτά συλλαβές μοιρασμένες σε τρεις στίχους.
Ο Μπασό έδωσε στο χαϊκού την περιεκτικότητα, το ηθικό βάθος και την ευγένεια της βουδιστικής του ευλάβειας, σε πυκνές εικόνες όπου η εφήμερη ζωή ανοίγεται ακαριαία στην αιωνιότητα, αποκαθαίροντάς το από την επιπολαιότητα και τη χυδαιότητα των προκατόχων του.
Ο Ίσσα ανανέωσε ριζικά την ποίηση του χαϊκού και της προσέδωσε έναν προσωπικότερο, τρυφερότερο και πιο κοσμικό τόνο από τον μεγάλο πρόδρομό του, επιλέγοντας ως αγαπημένα θέματα τη φτώχεια του και τη μοίρα των πιο απροστάτευτων μικρών ζώων και εντόμων.
Στο ανά χείρας βιβλίο παρουσιάζονται λιγοστά δείγματα των δύο δασκάλων, εικοσιέξι του Μπασό και δεκαεφτά του Ίσσα, χαϊκού που μεταφράστηκαν από τον Διονύση Καψάλη το φθινόπωρο του 1987 (πρώτες δημοσιεύσεις σε δύο εκτός εμπορίου φυλλάδια, της 'Αγρας και του περιοδικού Πλανόδιον).

Εκδότης : | ΑΓΡΑ |
Μετάφραση : | ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ |
Σελίδες : | 40 |
ISBN : | 978-960-325-524-6 |
Σχήμα : | 17Χ13 |
Μήνας έκδοσης : | Φεβρουάριος |
Έτος έκδοσης : | 2009 |

Είδατε πρόσφατα
-
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΝΗΣ
Περισσότερα -
ΜΥΣΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ 1
Περισσότερα -
Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Περισσότερα -
Ο ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΕΡΤΗΣ
Περισσότερα -
ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ TERRA PEAK 45 LT ΜΑΥΡΟ/ΑΝΘΡΑΚ...
Περισσότερα -
ΠΟΔΙΤΣΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ BABYBJORN KOKK...
Περισσότερα -
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (4Η ΕΚΔΟΣΗ)
Περισσότερα -
CHIARO! B1 GUIDA INSEGNANTE
Περισσότερα -
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ
Περισσότερα -
HERE WE GO 1 TEST BOOK
Περισσότερα
Το καλάθι σας είναι άδειο |