Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά |
Στρογγυλή λιπαρότητα με ισορροπημένη οξύτητα και γευστική πυκνότητα. Αρμονικό πάντρεμα των ποικιλιακών γνωρισμάτων με ιδιαίτερη τυπικότητα χάρη στην ορεινή προέλευση. |
Ποικιλίες |
Chardonnay 60% και Gewurztraminer 40% (επιπλέον Ροδίτης & Ξινόμαυρο Λευκό ανάλογα με τη σοδειά) |
Τύπος κρασιού |
Λευκός Ξηρός Τοπικός Φλώρινας |
Θερμοκρασία σερβιρίσματος |
10-12°C |
% αλκοόλ |
13,6% |
Φύλαξη - Παλαίωση |
Mόνο το 50 % της συνολικής ποσότητας Chardonnay για 4 μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια 225lt |
Μέγεθος φιάλης |
750 ml |
Παραγωγός |
Κυρ Γιάννη |
Αμπελώνες |
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια των κτημάτων Σαμαρόπετρα, Πάλπο και Ντρούμο |
Οινοποίηση |
Εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης ( skin contact ) για όλες τις ποικιλίες εκτός του Ξινόμαυρου όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της οινοποίησης Blanc de Noir, μόνο στις χρονιές που αυτό ενσωματώνεται στο χαρμάνι. Για τις τρεις άλλες ποικιλίες γίνεται εκχύλιση συστατικών σε χαμηλή θερμοκρασία που έχει στόχο να περάσει στο γλεύκος όλο το αρωματικό δυναμικό που βρίσκεται στο φλοιό της ρόγας. Στη συνέχεια ακολουθεί απολάσπωση με ένζυμα πηκτινολυτικά και εμβολιασμός με καθαρή καλλιέργεια από επιλεγμένες ζύμες οι οποίες εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα της ποικιλίας. Η ζύμωση και ωρίμανση του 50% της συνολικής ποσότητας Chardonnay γίνεται σε δρύινα βαρέλια με ανάδευση των οινολασπών προσδίδοντας όγκο, λιπαρότητα και πολυπλοκότητα. Για τις άλλες ποικιλίες δεν υπάρχει ζύμωση ή εξέλιξη σε βαρέλι. |